Website maken

Japabako logo

Zelf een website maken

Een website bestaat uit een aantal aan elkaar gerelateerde onder een domein op het internet samenhangende bestanden. Om zelf een website te maken is het handig dat je weet hoe je dergelijke bestanden kunt maken en of bewerken. De meest voorkomende website bestanden zijn webpagina, beeld, geluid, opmaak en programma bron bestanden. Voor het online toegankelijk maken van de bestanden voor je website kun je in de meeste gevallen het beste gebruik maken van de diensten die worden aangeboden door een profesionele web-host.

Webpagina

Het primaire bron bestand van een webpagina is een HTML bestand, een HTML bestand maak je met een HTML editor. Een HTML editor kan een eenvoudige tekst editor of een what you see is what you get (WYSIWYG) editor zijn, ook bestaan er software programma's die de mogelijkheid bieden om gecombineerd met deze twee type editors te werken. Het gebruik van HTML sjablonen is ook een manier om webpagina's te maken, je kunt met deze sjablonen je webpagina inhoud in een vooraf aangemaakte vormgeving presenteren.

De bestandsnaam van een HTML bestand moet voorzien zijn van een .htm of .html extensie en de inhoud van een HTML bestand bestaat normaliter uit platte tekst die is gemarkeerd met HTML code. Leer meer over een webpagina maken.

Beeld, geluid, opmaak en programma bestanden

In een HTML bestand, kunnen koppelingen naar andere bestanden zijn opgenomen, zoals verwijzingen naar bron-bestanden om afbeeldingen, geluiden, opmaak en programma's via je webpagina weer te geven en of uit te voeren. Hier volgen enkele voorbeelden van aanvullende bron-bestanden voor webpagina's:

Web-hosting

De meeste websites op het internet zijn toegankelijk voor het grote publiek en worden gehost op servers die verbonden zijn met het world wide web. Om je website snel en veilig online te krijgen kan je meestal het beste de diensten van een web host inschakelen, vaak kan je ook bij een web host een nog niet in het Domain Name System (DNS) voorkomende domeinnaam laten registreren. De kosten van een web host vallen tegenwoordig erg mee, zoals bij de webhost Vimexx bijvoorbeeld. Na het registreren van je domeinnaam en na het uploaden van je website bestanden naar je eigen public directory op de server bij je web host, heeft je site een naam en is hij online bereikbaar.

Website URL

Onder je domeinnaam schuilt een adressering die verwijst naar de homepage van je website. Meestal wordt de homepage weergegeven door het openen van het index.html (default.html) bestand dat zich in de public directory van het betreffende domein bevind. Een bestand voor een webpagina op het world wide web kan je met een webbrowser opvragen met behulp van een uniform resource locator (URL). Een URL mag geen spaties bevatten en begint vaak met de afkorting van hyper text transfer protocol secure (HTTPS) gevolgd door een dubbele punt met dubbele slash, daarna de drie w's van world wide web gevolgd door een punt de volledige domeinnaam met daarachter een slash, vanaf hier de map-naam slash, submap-naam slash totdat de map met het te openen bestand is bereikt, het laatste deel van de URL is de volledige bestandsnaam van het doel bestand.
https://www.domeinnaam.com/map/submap/bestandsnaam.extensie