Webpagina maken

Japabako

Een webpagina maken

Een webpagina maken kan heel goed met een eenvoudige platte tekst (plain text) editor zoals bijvoorbeeld Kladblok (Notepad), TextEdit, Gedit, Kate of Notepad++, je moet dan wel over de nodige kennis van HTML beschikken. Er bestaan ook HTML editor programma's die over hulpmiddelen beschikken waarmee je zonder veel kennis van HTML code, toch webpagina's kunt maken, een van deze bekende hulpmiddelen is de (what you see is what you get) WYSIWYG HTML editor. Je kan nog makkelijker en sneller webpagina's maken met HTML sjablonen of templates waarbij je zelf alleen nog maar je eigen webpagina inhoud moet invoeren.

Webpagina maken met een texteditor

In de besturing systemen van Microsoft Windows vind je de eenvoudige texteditor notepad ofwel kladblok. Kopieer en plak of type, de voorbeeld pagina bron uit het hoofdstuk webpagina bron, in een kladblok venster. Sla vervolgens de geplakte of over getypte pagina-bron op als HTML bestand.

Bestand → Opslaan als
Dialoog
Locatie
Geef aan in welke map je het bestand op wilt slaan
Bestandsnaam
Voorzie het bestand van een naam en voeg daaraan de extensie .html toe.
Type
kies voor type Alle bestanden zodat het bestand als HTML bestand opgeslagen kan worden
Codering
UTF-8 de aanbeveling voor de character set van een webpagina
Opslaan
_______________

Het zojuist gemaakte HTML bestand kan je nu op je computer weer openen in een tekst editor maar ook in een browser-document-venster je ziet dan het HTML document dat dezelfde weergave heeft als wanneer het bestand vanaf het web als webpagina zou zijn geopend.
Meer over teksteditors die geschikt zijn voor het maken van webpagina's : Kladblok, TextEdit, Gedit, Notepad++.

Webpagina maken met een WYSIWYG editor

Een webpagina maken met een What You See Is What You Get HTML editor heeft als voordeel dat je niet veel kennis van HTML code nodig hebt en dat je in een grafische werk omgeving je webpagina vorm geeft terwijl daarvan direct het resultaat wordt weergegeven. Het vormgeven van de webpagina kan je in een WYSIWYG editor onder andere doen door het activeren en instellen van gereedschappen waarmee je dan de geselecteerde inhoud kunt bewerken, in de menu balken en context menu's herken je vaak welke taken uitgevoerd kunnen worden, een dergelijk werkomgeving moet je al doende leren kennen en is er meestal op ingericht dat intuïtief de juiste keuzes bij het bewerken gemaakt worden. De HTML code die nodig is voor de web browsers wordt voor de webdesigner tijdens het vormgeven van de webpagina in de WYSIWYG HTML editor door het programma automatisch gegenereerd.

Webpagina maken met HTML sjablonen

Met HTML sjablonen kan je heel snel Webpagina's maken, je kopieert en plakt een sjabloon naar keuze en voert vervolgens je eigen webpagina tekst en eventueel nog de nodige verwijzingen naar beeld en geluid bestanden in, je zorgt vervolgens dat je gemaakte bestand en eventuele bijbehorende additionele bestanden via het world wide web voor web browsers toegankelijk zijn zodat de bestanden opgevraagd en vervolgens kunnen worden verzonden. De op deze pagina weergegeven voorbeeld HTML webpagina bron in het hoofdstuk webpagina bron hieronder is een eenvoudige HTML sjabloon, met het slim kopiëren en plakken kunt u veel tijd besparen.

Webpagina bron

<html> <head> <title> De titel tekst zie je vaak terug in de browser tab </title> </head> <body> <h1> Belangrijkste webpagina koptekst </h1> <h2> Belangrijke webpagina koptekst van tweede rangorde </h2> <p> Alinea tekst markeren met de paragraph tags </p> </body> </html>

De voorbeeld webpagina bron in dit hoofdstuk bestaat uit tekst gemarkeerd met HTML code. Tekst markeren met HTML code doe je met de HTML tags een HTML begin tag is opgebouwd uit als eerste het kleiner dan teken vervolgens de tag naam en als laatste het groter dan teken, wanneer er zich een forward slash in een tag bevind dan geeft dat het laatste deel van de betreffende markering aan. De HTML tags bevatten informatie voor de browser en ze worden zelf niet op de webpagina weergegeven.

Webpagina weergeven

Voor het bekijken van een webpagina heb je een webbrowser zoals bijvoorbeeld Firefox, Chrome, Internet-Explorer, Safari of Opera nodig. Met de juiste domeinnaam of uniform resource locater in de adresbalk kan een webbrowser bij de web host die het betreffende bestand voor de webpagina weergave op een server heeft staan, een verzoek indienen om de code van dat bestand naar deze verzoekende webbrowser te sturen. De door een webbrowser via het internet ontvangen bits voor webpagina weergave worden door deze browser vertaald naar de webpagina broncode waarin gegevens voor beeld, geluid, opmaak en programma code zijn opgnomen zodat de browser weet hoe hij de webpagina inhoud moet weergeven.