Universele web ontwikkeling

Japabako

Alle neuzen in dezelfde richting

Universele afspraken voor web ontwikkeling omdat we willen communiceren met veel mensen het begint met de hardware die moet compatibel zijn maar zelfs als dat optimaal is zijn we er nog niet. Met welke tekenset ofwel charset gaan we schrijven? Met welk document type hebben we te maken? Hoe kunnen we code valideren? Is de web browser up to date?

Compatibilitiet

Met compatibiliteit bedoeld men in de informatica de onderlinge uitwisselbaarheid en of aansluitbaarheid van verschillende software en hardware configuraties.

Charset

American Standard Code Information Interchange, ASCII is met 128 tekens erg beperkt voor de hedendaagse websites. Voor Amerikaanse en West-Europese talen is de tekenset 'ISO 8859-1' nog voldoende. De standaard, Unicode Transformation Format, UTF-8 heeft een hoge compatibiliteit, werkt mondiaal en is de aanbevolen tekenset voor de hedendaagse webpagina's.

Doctype

Op de eerste regel in een webpagina bron boven het HTML element vind je vaak een doctype declaratie, er wordt aangegeven met welk type HTML code geschreven wordt, de browser gaat dan volgens de bepaalde afspraken van de betreffende standaard de webpagina inhoud weergeven. Wanneer de browser geen doctype declaratie vindt, gaat hij te werk in quirks modus en is de pagina weergave minder voorspelbaar. Als je de beslissing genomen hebt dat je met een bepaalde HTML versie een valide pagina wilt schrijven kopieer dan de bijbehorende doctype declaratie rechtstreeks van de W3C Recommended list of Doctype declarations en plak die op de eerste regel in je tekst editor boven het HTML root element.

Valide code

Het 'World Wide Web Consortium' ook bekend als 'W3C' stelt aanbevelingen op voor het schrijven van onder andere HTML codes. De aanbevelingen van het 'W3C' worden door de meeste belangrijke browser producenten als de webstandaard gezien. HTML code geschreven volgens de 'W3C' aanbevelingen voor een bepaalde HTML versie is valide HTML code.

Het 'W3C' biedt diverse mogelijkheden om code te controleren op een validator page. Mocht u fouten in de code hebben dan krijgt u na een validator check informatie over de aard van de fout en op welke regel u de fout kunt vinden. Ga naar deze aanbevolen HTML checker pagina, en controleer of je code valide is volgens de laatste webstandaarden van het W3C.

Update uw browser