Teksteditor voor HTML

Japabako

Met HTML markeren in een teksteditor.

Omdat een HTML-editor een eenvoudige tekst-editor kan zijn geven we op deze pagina beknopte informatie over enkele bekende teksteditors die geschikt zijn voor het leren markeren met de hypertext markup language voor het maken van webpagina's. Wil je zelf een webpagina maken begin dan met het leren van HTML code en doe dat met een eenvoudige teksteditor omdat het leren van de HTML code sneller gaat wanneer je deze zelf in de pagina bron moet invoeren, kies daarom een soort gelijke editor als Notepad, TextEdit, Gedit, Notepad++ of Kate.

Teksteditor

Met een teksteditor bedoelen we een programma voor bewerking van digitale niet opgemaakte tekst, dergelijke tekst wordt ook wel platte tekst of plain text genoemd. Een HTML document of webpagina, kan je maken in een eenvoudige teksteditor. Afbeelding van de vensters: voorkeurs instellingen voor TextEdit, text editor Gedit en het Notepad-plus-plus logo. Behalve het invoeren van characters ofwel de letters, nummers, tekens en symbolen voor tekst, kan je in een teksteditor ook HTML entities invoeren. Een HTML entity is een codering voor het in een webpagina of HTML document weergeven van een character. Een HTML entity gebruik je wanneer het gewenste character niet op het toetsenbord te vinden is of als het niet op de webpagina wordt weergegeven.

TextEdit

TextEdit een enigszins uitgebreide editor onder andere geschikt voor platte tekst bewerking, is de standaard editor in het Apple Macintosh besturing systeem Mac OSX. Je kunt in Mac OSX, Textedit openen in het applications menu, voor het maken van een HTML bestand zorg je voor de juiste instellingen onder 'Preferences'. Kies voor de 'Plain Text' instelling, schakel 'Ignore rich text commands' in en voorkom dat er een '.txt' extensie wordt toegevoegd, Textedit is op deze manier geschikt voor het maken van HTML bestanden.

Gedit

Gedit een gebruiker vriendelijke teksteditor voor platte tekst bewerking, veel Linux distributies hebben Gedit in hun standaard pakket zitten, ook met Gedit kan je HTML documenten maken voor het bouwen van een website. Gedit is een eenvoudige teksteditor zoals Kladblok maar beschikt wel over syntax highlighting zoals Textedit en Notepad++.

Notepad

Notepad ook wel Kladblok genoemd is de standaard teksteditor in de Microsoft Windows besturing systemen. Helaas heeft Kladblok geen syntax highlighting maar is voor het overige een teksteditor met ruim voldoende functionaliteit voor het maken van een webpagina.

Notepad-plus-plus

Voor de Microsoft Windows besturing systeem gebruiker bestaat de mogelijkheid om de teksteditor Notepad-plus-plus te installeren, het programma heeft meer te bieden dan de teksteditor Kladblok. Voorlopig voor het maken van eenvoudige HTML bestanden is de teksteditor Notepad oftewel Kladblok, zeker goed genoeg. Wanneer uw pagina bron complexer en minder overzichtelijk wordt, adviseer ik Notepad++ te gaan gebruiken, het programma is gratis te downloaden en snel te installeren.

Kate

Voor de Linux gebruiker die HTML wil leren en toepassen is de tekst editor Kate zeer zeker ook een aanrader. Linux Mint 18.1 Serena KDE, heeft de texteditor Kate standaard in het pakket zitten.

Robohost banner