HyperText Markup Language

Japabako

HTML

HTML de hypertext markup language is een tekst markeer taal ontwikkeld op basis van de standard genaralized markup language SGML en wordt gebruikt voor het maken van HTML documenten en webpagina's. Een HTML bestand is het primaire bron bestand van een HTML document of webpagina. Met software programma's zoals browsers kun je HTML bestanden als HTML document of webpagina weergeven. Een HTML bestand kan worden gemaakt met een HTML editor. De inhoud van een HTML bestand bestaat uit tekst die is gelabeld met HTML code (HTML tags). Een HTML bestand dient te worden opgeslagen met een .htm of .html als bestandsnaam extensie.

HyperText

Met hypertext bedoeldt men digitale tekst waarin hyperlinks voorkomen die kunnen worden gebruikt (meestal middels muis klikken) om te linken (actief verwijzen) naar andere tekst blokken of web bestanden die door een browser opgevraagd en weergegeven kunnen worden. Tegenwoordig kunnen op een webpagina behalve tekst ook media bestanden zoals afbeeldingen in een hyperlink worden gebruikt we spreken dan ook wel van hypermedia. Hypertekst is vanaf het begin een belangrijk basis bestanddeel en de drijvende kracht voor het succes van het World Wide Web.

<a href="adres en naam van het doel bestand" >Klik op deze text</a>

Markup

Een HTML bestand is een tekst bestand waarin platte tekst van hypertext markup language is voorzien, ofwel is gelabeld met HTML tags. Deze tags vormen samen met de op deze manier gelabelde (eventuele) inhoud, de HTML elementen. HTML elementen zijn de bouwstenen van een gestructureerde webpagina. HTML tags zullen op de webpagina weergave niet te zien zijn maar verschaffen de browser via de pagina broncode de nodige informatie die van toepassing is op de met HTML tags afgebakende inhoud.

HTML tags voorzien de browsers informatie aangaande document structuur en semantiek, aan de hand van deze informatie kan de browser de inhoud van HTML elementen van opmaak voor HTML document en of webpagina weergave voorzien. Een voorbeeld: HTML headings worden standaard meestal vetgedrukt en met een afwijkende letter grootte weergegeven, deze opmaak komt dan ten goede aan de ovezichtelijkheid van het HTML document en of de webpagina.

<h1> Dit is de belangrijkste koptekst in dit html document </h1>
<h2> Deze koptekst is van de tweede rang orde in dit html document </h2>
<p> Element inhoud is hier alinea tekst tussen paragraph tags </p>
<p> In deze tweede alinea wordt de tekst regel hier <br /> afgebroken met een break rule tag. </p>

Language

HTML is een markup taal die is bedoelt om tekst te voorzien van labels middels het aanbrengen van HTML tags, en op die manier structuur aan te brengen, betekenis en eventueel functionaliteit toe te voegen. Hyper Text Markup Language code bestaat uit een systeem tekens die je kunt vinden in een omschreven lijst met HTML tags welke je volgens de HTML syntaxis kunt toepassen om platte tekst te markeren in een HTML bestand. HTML code is een communicatiemiddel waarmee software programma's zoals browsers de nodige informatie betreffende het weer te geven HTML document of webpagina kunnen vinden.

Bekijk het filmpje over het maken van een html bestand met de copy paste methode

Bekijk ook filmpje 2 over het maken van een html bestand met de getypte methode