HTML tabel elementen

Japabako

HTML tabellen markeren

De HTML table tags worden gebruikt om tabellen te markeren, de in een table element geneste table row elementen kunnen de table head en table data elementen als inhoud bevaten, de table head tags markeren de rij of kollom kop tekst en de table data tags markeren de eigenlijke tabel inhoud. Voor het weergeven van borders van table elementen maken we tegenwoordig bij voorkeur gebruik van CSS code Voorbeeld table markeringen

Table

HTML table <table> tags zijn bedoeld voor het markeren van tabel inhoud. Het HTML table element werd in het verleden ook vaak gebruikt voor het maken van de webpagina indeling tegenwoordig wordt het table element bij voorkeur alleen maar gebruikt voor het ordenen en structureren van echte betekenis volle tabel inhoud.

<table> <tr> <th>kop</th> <th>kop</th> <th>kop</th> </tr> <tr> <td>1</td> <td>2</td> <td>3</td> </tr> <tr> <td>4</td> <td>5</td> <td>6</td> </tr> <tr> <td>7</td> <td>8</td> <td>9</td> </tr> </table>

Table row

De table row <tr> tags markeren de rijen van de tabel, in het table row element kunnen vervolgens de table head en of table data elementen met inhoud worden genest.

Table data

De de table data <td> tags markeren de tabel cel inhoud, het hoogst aantal tabel data elementen in een rij bepaald het aantal kolommen van de tabel.

Table head

De table head elmenten met de table head <th> tags bevinden zich in de eerste rij of kolom en beschrijven de table data in de rij of kolom ook zij kunnen bepalend zijn voor het aantal kolommen van de tabel. De inhoud van de table head elementen wordt door de browser met standaard instellingen meestal vetgedrukt weergegeven.

Table border

Het HTML table element wordt standaard door de populaire browsers zonder border weergegeven. Het HTML border attribuut wordt door de nieuwste HTML versies als verouderd gezien, voor zaken betreffende de presentatie is tegenwoordig het gebruik van CSS code gewenst. Je hebt met gebruik van CSS code meer en uitgebreide mogelijkheden om de table elementen van een border te voorzien.