Moderne web browsers

Japabako

Populaire browsers

Een up to date web browser is nu en vooral in de toekomst misschien wel het belangrijkste software programma op je computer. Met een webbrowser kan je browsen op het World Wide Web ofwel webpagina's en andere beeld bestanden via het web opvragen toegestuurd krijgen en vervolgens weergeven op je computer. Op deze pagina worden de meest populaire browsers, Internet-Explorer, Firefox, Chrome, Safari en Opera, kort beschreven.Afbeeldingen van de browservensters, Chrome, Firefox, Explorer, Safari en Opera.

Chrome

Chrome de web browser van Google Inc. werd in 2008 aan het grote publiek gepresenteerd. Google Chrome is beschikbaar voor besturing systemen van Microsoft Windows, Apple Macintosh, Linux en natuurlijk is er Google Chrome voor Android. Een recente versie van Google Chrome installeren en regelmatig updaten is zeker aan te bevelen.

Firefox

Firefox de web browser van de Mozilla foundation, is de standaard browser in veel Linux distributies. Firefox is ook een multiplatform browser met veel mogelijkheden zoals onder andere zeer populaire add-ons voor de web ontwikkelaar, ik denk daarbij aan erg bruikbare programma's als Firebug en FireFTP, installeer mede daarom ook een recente up to date versie van Firefox op je computer en bestudeer daarna de eventueel te installeren add-ons.

Edge

Internet Explorer van Microsoft was de standaard web browser in de Windows besturing systemen, daardoor was Internet Explorer een veel gebruikte browser. Internet Explorer was helaas ook een browser die de reputatie had regelmatig van de aanbevelingen voor een webstandaard af te wijken wat tot weergave verschillen van een webpagina per browser kan leiden, hetgeen Internet Explorer waarschijnlijk wat minder populair heeft gemaakt. De recentere versies van Internet Explorer en de opvolger Edge houden gelukkig steeds meer rekening met de aanbevelingen voor een webstandaard van het World Wide Web Consortium, wat weer in de positieve zin bijdraagt aan de web ontwikkelingen. Edge is de standaard webbrowser van het windows 10 besturingsysteem.

Safari

Safari is de standaard web browser in de Apple Macintosh OSX en ook daarom een browser waar de web ontwikkelaar rekening mee dient te houden. Voor de Apple en Microsoft producten moet men meestal betalen maar voor de browsers van de andere bedrijven genoemd op deze pagina worden geen kosten in rekening gebracht.

Opera

Opera is een snelle web browser die ontwikkeld wordt door het Noorse bedrijf Opera software. De Opera browser werkt ook heel goed op de kleinere beeld schermen met lage resoluties. Opera is een browser die op deze pagina over populaire webbrowsers niet mag ontbreken en de moeite van het installeren waard is, ook hier wil ik weer benadrukken dat het verstandig is om een recente up to date browser versie te installeren.